Bakgrund



Migrationsverket utvisar Cristian och Masarra ska stanna kvar i Sverige.

 

I förra veckan (2012-09-12) kom beslutet om att Cristian 18 år, ska utvisas till Irak och därmed skiljas från sin syster, Masarra 15 år. Vi anser att Migrationsverket inte har beaktat barnets bästa i Masarra's ärende eftersom hon kommer att lämnas kvar i Sverige helt utan familjeanknytning. De har bott i Sverige i fyra år och nu ska deras tillvaro rivas upp på nytt. Vi kräver därför att Migrationsverket gör en ny bedömning av Crisitans ärende för att beakta Masarra's rättigheter och bästa som vi anser går före beslutet om att utvisa Cristian. 

Inom en snart framtid kommer Cristian att bli tvungna att lämna sin syster, sitt hem, vännerna, skolan och tryggheten i Roslagen för att istället skickas tillbaka till Bagdad, Irak utan att veta vart han ska bo. Efter fyra år av ovisshet och med flera överklaganden till Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen står det nu klart att Cristian kommer att skickas tillbaka till Irak och skiljas från sin syster, Masarra.

År 2008 tog Cristian och Masarras mamma det svåra beslutet att skicka iväg sina två barn med hopp om att de skulle få en bättre framtid hos en vän i Sverige. Detta efter att pappan som är journalist, blivit dödshotad av de Irakiska myndigheterna och föräldrarna ansåg att pappans yrkesroll äventyrade barnens trygghet. Situationen ledde till att Cristian och Masarra, endast 14 och 11 år gamla, smugglades ut från Bagdad. I en månad reste de tillsammans i främmande människors bilar och med båt för att till slut komma fram till Sverige och söka asyl.

Under de fyra år som Cristian och Masarra bott i Sverige har de flyttat elva gånger mellan olika familjer och jourhem. Detta har varit en minst sagt otrygg tillvaro och samtidigt har de gått i skolan och lärt sig flytande svenska. Sedan två år tillbaka bor Cristian och Masarra i ett tryggt familjehem med människor som stöttar och hjälper dem. 

I juni satt Cristian och Masarra på ett möte tillsammans med deras gode man och familjehemmet och meddelas av handläggaren på Migrationsverket att de båda skulle utvisas inom några veckor. Handläggaren menade då att Cristian som fyllde 18 år i mars nu var myndig och därför bar ansvaret för sin lillasyster Masarra, 15 år. Cristian förväntades att på egen hand ansvara för att skaffa arbete, bostad och samtidigt ta hand om sin lillasyster när dem kom fram till Bagdad. Efter mötet i juni var det tyst under hela sommaren då handläggaren gick på semester. Under denna sommar drev vi kampanjer, höll en Manifestation, skapade en protestlista med över tusen namn och kontaktade jurister och mänskliga rättighetsexperter för att uppmärksamma Cristian och Masarras situation. I förra veckan (2012-09-12) kallades Cristian upp till ett möte på Migrationsverket där handläggaren förklarar att Masarra ska stanna kvar i Sverige eftersom hon är minderårig men att planerna på att utvisa Cristian kvarstår. Migrationsverket har inte lyckats hitta deras föräldrar eller släktingar i hemlandet och därmed kan Masarra juridiskt sätt inte utvisas om det inte finns en mottagare. 

Migrationsverket vill nu skilja syskonen åt och låta Masarra stanna kvar utan att hon har fått komma till tals i frågan, vilket återigen visar att Migrationsverket inte har implementerat Barnkonventionen i sin verksamhet. Detta berör om Migrationsverket har beaktat: Artikel 3 om Barnets bästa samt Artikel 12: Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. 


De senaste månadernas bombattentat i Bagdad befaras att eskalera ytterligare efter det att USA:s säkerhetstrupper lämnade landet i december. Även i FN:s flyktingorgan, UNHCR:s senaste rapport om Irak, EligibilityGuidelines for Assessing the International Protection Needs of Asylum-Seekersfrom Iraq visar att situationen i Irak fortfarande är mycket instabil. UNCHR menar snarare att våldet: “is rising sharply” (ss. 44-45). Enligt The Guardian (2012-07-02) har det irakiska parlamentet beslutat att vägra ta emot flyktingar som utvisas med tvång från Europeiska länder. Irak vill också bötesfälla de flygbolag som hjälper till att föra tillbaka flyktingarna till Irak. Den 18 februari 2008 ingick Sverige i ett samförståndsavtal med det Irakiska parlamentet: "Nr 10 Samförståndsavtal med Irak Bagdad den 18 februari 2008" (SÖ 2008: 10). Detta avtal har till syfte att förenkla möjligheten för Sverige att skicka tillbaka Irakiska asylsökande som fått avslag enligt Utlänningslagen. I dagarna hölls ett möte i England med ordföranden för det irakiska parlamentet, Osama al Najafi, den brittiska utrikesministern William Hague samt utrikesminister Hoshyar Zebari för att diskutera tvångsdeportationer av irakiska flyktingar: "Al Najafi betonade starkt att tvångsutvisningar av irakiska flyktingar strider mot konventioner om mänskliga rättigheter och uppmanade brittiska regeringen att stoppa dessa "olagliga" deportationer." (Aktion mot deportation, 2012-09-16).

Frågan kvarstår om Sverige kommer att ta ställning till den aktuella debatten om tvångsutvisningar utifrån det irakiska parlamentets vädjan om att officiellt stoppa deportationerna till Irak? 


Många människor har reagerat på detta och tagit kontaktat med Cristian och Masarra för att visa sitt stöd och protestera mot Migrationsverkets beslut. Vi uppmanar alla att sprida deras berättelse och vara med och påverka för att Cristian och Masarra ska få beslutet omprövat och att de ska få stanna kvar i Sverige tillsammans!


Vi har bara några veckor på oss att förändra Cristian och Masarras framtid!

/Cristian och Masarra-gruppen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar